Duga kosa Sika sakrivena ispod turbana

Zašto kosa Sika ne sme da se šiša?

Duga kosa Sika ispod turbanaKosa Sika se pušta od rođenja do smrti. Za Sike je karakteristično da se nikada ne šišaju i ne briju. Postoji teorija da ako se kosa nikad ne ošiša da će stalno biti sve duža i duža. Međutim, na primeru Sika se vidi da kosa kod svakog čoveka raste do određene dužine, preko koje više ne raste, kao ni brada i obrve, a da li će to biti pola metra, metar ili više, zavisi od gena. Da bi održavali svoju kosu urednom i čistom, Siki uvijaju kosu na vrhu glave i onda je prekrivaju različitim turbanima. Siki smatraju da je kosa božiji dar i zašto bi ga se neko odrekao šišanjem? Kosa Sika je jedan od simbola ljubavi prema bogu i poštovanje prema svemu što nam je dao.

 

 

Kanga

Običaj nešišanja kose Sika se naziva Keš. Oni kosu češljaju dva puta na dan. Od 17. veka Siki stalno nose kangu, mali češalj. Kanga služi da se pričvrsti Riši – punđa ispod turbana.

Kanga - češalj i Riši - punđa

Kanga i Riši

 

Kosa je naš štit

Iz ugla nauke, nešišanje kose je vrlo praktično jer kosa ima mnogo funkcija. Ona izoluje jedan sloj vazduha i drži ga odvojenog od kože. Tako hladi glavu leti i greje je zimi.

Dalje, kosa apsorbuje štetno ultraljubičasto zračenje i štiti od raka kože.

Iako Sikima nije potrebno naučno opravdanje da bi puštali kosu, dobro je znati da ovaj običaj kod Sika ima i pozitivno dejstvo na zdravlje.

 

Savremeno doba i kosa Sika

Danas trend kratke kose narušava ovu tradiciju. Procenjeno je da je čak polovina Sika u Indiji napustila ovaj običaj nošenja turbana i duge kose. Razlozi mogu biti praktični (izbegavanje svakodnevnog češljanja i vezivanja kose), ili su i njihovi roditelji šišali svoju kosu pa su sledili njihov primer, kao i pritisak okoline i prilagođavanje svog izgleda društvenim normama.

 

Zašto Siki nose turban?

Dok se Sikizam razvijao, od 15. do 18. veka, u južnoj Aziji, turban su nosili samo pripadnici najvišeg društvenog staleža. Ali kako je osnovno učenje ove vere da su svi ljudi jednaki – da nema onih koju su iznad ili ispod drugih, odlučeno je da svi Siki, koji su primljeni u veru, prekrivaju glavu turbanom. Tako su označili jednak status među svim pripadnicima ove vere.

 

Žene i turbani

Turban po tradiciji nose muškarci, dok žene prekrivaju glave dugačkim šalom koji se zove čuni ili dupata. Ipak, mnoge žene su prihvatile turban kao sredstvo kojim i one prekrivaju glavu.

Žene sika imaju razne prekrivače za kosu

 

 

 

 

 

Izgled turbana

Turbani mogu biti različitih boja i dezena, nema zabrana po tom pitanju. Neke boje poput narandžaste, plave i bele se tradicionalno nose tokom religijskih proslava i posebnih prilika, dok se crvena nosi tokom venčanja.

Kao i različite dužine, boje i dezeni, postoje i različiti oblici turbana, kružni, uglasti, oštriji, manji, veći…

razlice-boje-i-oblici turbana

Turban je pamučna tkanina duga i do 6 metara, široka do 2 metra, ali dužine mogu da variraju, kao i boje i dezeni.

 

Ceremonija odrastanja

Kosa SIka dečaka uvijena u tkaninu- Patka

Patka

 

Dečaci obično tkaninom obaviju glavu kao da imaju zavoj i samo uviju punđu. Taj način vezivanja se naziva – Patka. Postoji i ceremonija kojom se slavi prvi pravi turban i to je na neki način slavljenje odrastanja. Mada to nije striktno pravilo, jer neki ceremoniju odrastanja obeleže i kao veoma mali, dok turban počnu da vezuju tek kasnije.

 

 

 

Higijena kose i turbana

Što se tiče higijene, iako imaju jako dugu kosu, Siki je redovno peru i vezuju nov turban svaki dan.

Proces pravljenja turbana

Vezivanje kose i pravljenje turbana

 

Zaštita turbana od kiše

Siki ne spavaju sa turbanima niti se tuširaju sa njima. Voda je “opasna” za turbane jer mogu da se odviju, pa verovatno nisu veliki ljubitelji kiše.

Ono što sigurno jeste prednost je udoban jastuk na glavi kada putuju.

Iako mnogi misle da je tolika količina tkanine na glavi tokom visokih temperatura neprijatna, turban je u stvari veoma prijatan jer štiti one koji ga nose od sunca, a toplo je, jer je vreme toplo, sa ili bez turbana.

[td_block_big_grid_5 category_id=“72″ sort=“random_posts“]
Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 5 =