Rasizam zbog kose – diskriminacija u školama

Dok mi nameštamo kosu pred ogledalom i nerviramo se jer ne izgleda baš kao kad smo bili kod frizera, ili smišljamo koje novine da uvedemo u naš trenutni izgled, u Južnoafričkoj Republici su ovih dana devojčice primorane da se bore za pravo da imaju svoju prirodnu kosu. Rasizam zbog kose i frizure je nov povod za borbu za ljudska prava  i slobode u ovoj zemlji.

Protest u Srednjoj školi za devojčice u Pretoriji

U Srednjoj školi za devojčice u Pretoriji devojčicama je naređeno da hemijski isprave svoju kosu i da ne nose afro frizure jer izgledaju neuredno. Ovog vikenda su đaci, koji imaju afro frizure i pletenice, održali protest u školi da bi iskazali negodovanje protiv, navodno, odavno uvedenog pravila.

 

Političari, zajedno sa partijom boraca za ekonomske slobode, optužuju školu da hoće direktno da suzbije tekovine crne rase u estetici i kulturi.

Mmusi Maimane, lider glavne opozicione  demokratske partije je napisao na tviteru: Moja ćerka ima afro frizuru, to je jedini način na koji ona stilizuje svoju kosu. Da li to znači da joj neće biti dozvoljen pristup u udruženju roditelja ove škole?

Rasizam zbog kose: protesti u Pretoriji

Fotografije sa protesta

Više od 15000 potpisa za 24 sata je prikupljano protiv ovakve politike škole. Ova peticija, pod nazivom Zaustivite rasizam u Srednjoj školi za devojčice u Pretoriji, poziva vlast da obezbedi da pravila škole ne diskriminišu devojčice crne rase.

“Oni hoće da nas diskriminišu zbog naše kose. Hoće da ispravimo kosu i da svi izgledamo na određen način”, kaže jedna učenica.

 

Ova prestižna škola je nekada bila namenjena isključivo belim devojčicama, ali od 1994. godine, nakon kraja aparthejda, nema ograničenja za upis na osnovu rasne pripadnosti. Iako u školskom pravilniku postoje razna pravila vezana za kosu, afro frizure se ne spominju.

Takođe, u  školi je zabranjeno da devojčice između sebe govore na etničkim dijalektima.

Iako su pripadnici crne rase u velikoj većini u ovoj zemlji, i dalje su u podređenom položaju.

Srednja škola za devojčice u Pretoriji u kojoj je zaživeo rasizam zbog kose

Srednja škola za devojčice u Pretoriji

U 36 godina starom pravilniku škole piše da sve frizure treba da budu konzervativne, uredne i u skladu sa školskom uniformom. Zabranjene su sve ekscentrične i moderne frizure. Takođe, kosa mora da bude očešljana, uredno vezana pozadi, ukoliko je dovoljno dugačka, sklonjena sa lica, prirodne boje, ne sma da bude blajhana, obrijana ili farbana.

Takođe, pletenice i prirodni dredovi, sa ili bez ekstenzija, su dozvoljeni pod uslovom da je prečnik do 10 mm. Pletenice, ukoliko ih je više moraju biti iste dužine i prirodne boje kose.

Roditelji smatraju da problem koji je nastao u školi nema nikakve veze sa frizurama već je isključivo  rasni problem.

Devojčica koja je optužena da ima frizuru koja je neuredna,  u učionici je držala govor o nezaposlenosti u Južnoj Africi. Ona je uporedila politiku zapošljavanja pre i posle aparthejda. Njen govor bio je prekinut, poslata je kod direktora u kancelariju i zaprećeno joj je suspenzijom.

A kada su se roditelji pobunili zbog toga, onda su protiv nje krenuli sa pravilima škole vezanim za kosu.

Rasizam zbog kose prisutan i u Americi?

Na sličan problem naišli su đaci u Luisvilu u Kentakiju gde je pored raznih ograničenja po pitanju frizure isto došlo do zabrane prirodne kose jer su zabranjeni stilovi koji se najviše koriste među Afroamerikancima, doduše ovde se nije javilo naređenja da se kosa ispravlja hemijskim putem kao u Pretoriji. Nakon protesta na društvenim mrežama, ovde je ovo pravilo je ukinuto.

Pravila o frizurama u našim školama

KOd nas naravno nije prisutan ovaj vid problema, rasizam zbog kose i fruzura nije zabeležen ni u školama ni van njih. Kod nas su škole obavezne da same propišu pravila ponašanja učenika, zaposlenih i roditelja. U školskim pravilnicima uglavnom piše da frizura treba da bude pristojna. Negde ne postoje nikakve sankcije kada su frizure u pitanju, deca mogu da nose i čiroki. Ali neke frizure mogu i da se sankcionišu.  Na primer, ako je neko dete napravilo frizuru koja podseća na pripadnost nekoj navijačkoj grupi ili pokretu koji ne deluje pozitivno na decu slede sankcije.

U Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar zabranjene su neuredne frizure i jarke farbe za kosu.

u Osnovnoj školi Veselin Masleša nisu dozvoljeni ni raspuštena i neuredna kosa.

u Osnovnoj školi Starina Novak kosa treba da je uredno očešljana, što podrazumeva frizuru pri kojoj kosa ne zaklanja lice i oči tokom rada. Isto pravilo se odnosi na frizure devojčica i dečaka.

A kako je u drugim delovima sveta?

Problematična frizura u engleskoj osnovnoj školi

Problematična frizura u engleskoj osnovnoj školi

U Engleskoj je u februaru ove godine dečak kažnjen jer je došao u školu sa neadekvatnom frizurom. Frizura je protiv pravila jer je sa strane previše kratka. Da li bi kod nas ovakva frizura bila sankcionisana?

 

 

 

U svakom slučaju, niko se do sada nije susreo sa problemom prinudnog hemijskog ispravljanja kose, kao devojčice u Pretoriji. Nadamo se da će problem – rasizam zbog kose biti uskoro rešen u korist učenica, a do tada ćemo novosti pratiti na društvenim mrežema.  #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh

[td_block_big_grid_5 category_id=“72″ sort=“random_posts“]
Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + 5 =