Kratka kosa kao kazna

Zašto se kratka kosa smatra kaznom?

U zatvorima je kratka kosa pravilo. Zatvorenicima se obično briju glave ili se šišaju na kratko, često radi sprečavanja širenja vaški, ali se šišanje primenjuje i kao ponižavajuća mera. U Iranu se ova kazna nalazi i u zakonu: “… kažnjava se šibanjem, šišanjem na ćelavo i godinu dana egzila.”

4362_baotou_genghis_01

Džingis Kan

Džingis Kan je smatrao da je kineski narod veoma inteligentan i mudar i da neće prihvatiti da budu pokoreni. Kad je osvojio Kinu naterao je stanovništvo, da ošiša svoju kosu i da nose šiške preko čela. Jedno od objašnjenja za to je da šiške prekrivaju treće oko koje kontroliše intuiciju i znanje. A on je smatrao da će ih to činiti mirnim i da će ih mnogo lakše kontrolisati.

Kratka kosa- uvod u smrtnu kaznu

I Marija Antoaneta je ošišana na kratko na dan pogubljenja, čime je olakšan i ubrzan proces pogubljenja na giljotini, ali je tako i dodatno ponižena.

ask-marie-antoinette i giljotina

Marija Antoaneta – portret i scena pogubljenja na giljotini

 

 

 

 

Jeanne_d'Arc_-_Panthéon_IV

Jovanka Orleanka na lomači

Jovanka Orleanka je nosila kratku kosu, danas popularni bob, kako bi što više ličila na svoje saborce. Ideju da se ošiša dobila je od glasova svetaca koje je čula u svojoj glavi. I njoj je skroz ošišana kosa pre pogubljenja, mada ona nije giljotinirana već spaljena na lomači.

rassenschade

Kažnjavanje optuženih za rasnu nečistoću

Nacisti su kažnjavali ljude optužene za rasnu nečistoču tako što su ih terali da paradiraju ulicama sa ošišanom kosom i plakatima oko vrata na kojima je opisan njihov zločin.

A-crowd-jeers-as-a-woman--001

Brijanje glave Francuskinjama kao kazna za saradnju sa Nemcim

Nakon Drugog svetskog rata hiljade Francuskinja je obrijano na ćelavo pred masom koja je navijala, kao kazna za saradnju sa nacistima tokom rata.

I u Finskoj su tako kažnjavali žene zbog njihove navodne veze sa nemačkim zatvorenicima u Sovjetskom Savezu.

Pre nekoliko godina su u Americi dve devojčice od 11 i 13 godina osuđene i kažnjenje šišanjem na kratko. One su maltretirale dete od 3 godine i isekle mu kosu, a još su uznemiravale svoju vršnjakinju preko telefona. Iako se podigla velika bura oko toga da li je praksa “Oko za oko” primerena kao kazna u sudnici, sudija je smatrao da je to možda jedini način da se dopre do osuđenih devojčica i da shvate svoju grešku ukoliko se i njima skrati kosa protiv njihove volje.

sud i šišanje

Američki sud je presudio – kazna šišanjem

Šišanje kao kazna pojavljuje se i u mnogim filmovima i serijama

download (2)

Sersei Lanister

U popularnoj seriji Igra prestola kraljica majka, Sersei Lanister, je za kaznu ošišana na kratko i bila prinuđena da naga prošeta ulicama grada u takozvonom hodu srama.

Autor Igre prestola Džordž R. R. Martin kaže da je bilo neophodno kazniti Sersei na taj način: “Scena vuče korene iz srednjovekovnih francuskih zakona i literature. Hod srama je tada bio uobičajena kazna za preljubu”.

 

sersei

Hod srama ošišane Sersei Lanister

U sjajnom filmu Rajanova kći šišanje je bilo kazna za Irkinju koja je u vezi sa britanskim oficirom.

rajanova ćerka ošišana

Rajanova kći

U kosi je snaga

Neka društva smatraju da je šišanje kose velika greška i da je kosa deo nas, poput ostalih delova tela.

samson i dalila

Samson i Dalila

Samson je izgubio snagu kad je ostao bez kose,a  Indijanci veruju da ostaju bez duše i drugih sposobnosti kad skrate kosu.

 

 

 

Han Kinezi nisu skraćivali svoju kosu. Prema Konfučiju telo, kožu i kosu su nam dali naši roditelji i ne smemo ih oštetiti. To je suština dužnosti dece.

han din mif

Muška i ženska frizura kod Han Kineza


chosyu clan during-boshin-war-by felice beato_big

Grupa samuraja iz 19. veka

Samuraji su nosili kosu vezanu u punđu na vrhu glave i delimično obrijanu glavu. Prvobitno iz praktičnih razloga jer su tako lakše nameštali i prčvršćivali šlemove koje su nosili.  Potom je frizura postala simbol njihove časti i statusa u društvu.

Ako su prestajali da budu samuraji da bi postali sveštenici ili seljaci, odsekli bi svoju kosu i njihov položaj u društvu bi dramatično opao i to je bila velika sramota.

Japanske žene su dugo negovale svoje duge kose uz stav da je kosa žene njen život. Tu se naročito ističu Gejše sa svojim dugim kosama i dekorisanim frizurama.

Zašto je kosa toliko važna?

Kroz celu istoriju kosa je pružala informacije o nečijem moralu, seksualnoj orijentaciji, političkim ubeđenjima, religioznosti i društveno ekonomskom statusu.

Ona predstavlja izraz nečije individualnosti ali i pripadnosti grupi. Što neka osoba više pažnje poklanja kosi to se o njoj može više reći.

Kosa daje i informacije o nečijem zdravlju. Kvalitet i dužina kose zavise i od kvaliteta ishrane, zdravstvenog stanja, odmora i vežbanja.

Iako i danas u 21. veku preovladava mišljenje da su žene sa dugom kosom atraktivnije i lepše, mnoge poznate ličnosti su dokazale da kratka kosa nije kazna, naprotiv.

kratka kosa

Poznate glumice sa kratkom kosom

[td_block_big_grid_5 category_id=“72″ sort=“random_posts“]
Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *