15 Saveta za zaštitu i negu kose tokom leta

pier-569314__180

Nega kose tokom leta je jako važna jer kosa tokom letnje sezone postaje suva i bez sjaja. Kosi je tada potrebna posebna nega. Kada tokom dana izađete na sunce, koliko god da ste kratko izloženi sunčevim zracima, oni će oštetiti kosu i učiniti je slamastom i neprivlačnom.

 

Većina cele godine priželjkuje odlazak na more i vreme provedeno na plaži, ali to svakako nije najbolja stvar za vašu kosu. Zato postoje neka rešenja koja mogu da vam pomognu da očuvate kvalitet kose.

 

1. Redovno perite kosu da biste rešili probleme s kosom

 

nega kose tokom leta

Zagađenja i prašine se mešaju sa znojem i talože se na koži glave što stvara probleme i samoj kosi. Iz tog razloga kosa mora da se pere redovno da bi zadržala sjaj i kvalitet.

 

 

 

2. Redovno korišćenje šampona odstranjuje prljavštinu tokom leta

 

Moćni sunčevi zraci lako mogu da učine kosu lomljivom i suvom. Jedan od načina da to izbegnete jeste korišćenje blagih šampona.

 

3. Balzam štiti kosu od znojenja

 

Ljudi koji vole da koriste balzam tokom sunčanih dana imaju najveće šanse da izbegnu ulepljivanje kose usled znojenja. Koristite balzame za kosu da biste zaštitili kosu i održali je glatkom i sjajnom.

 

4. Pijte mnogo tečnosti tokom leta

 

nega kose tokom leta - unos tečnosti je važan

 

Pijenje velike količine vode tokom leta nije dobro samo za vaše telo već i za kosu. Voda može lako da nadoknadi izgubljenu tečnost iz tela ali i da koristi kosi.

 

 

 

 

5. Prirodni proizvodi za kosu održavaju vlažnost kose

 

 

Nega kose tokom leta podrazumeva i korišćenje preparata koji su prirodni. Veštačke boje za kosu, hemijski tretmani i tretmani toplotom će upropastiti vašu kosu i učiniti je lomljivom i slabom. Korišćenje prirodnih proizvoda pomaže kosi da zadrži vlažnost i štiti je.

 

 

6. Održavajte krajeve redovnim skraćivanjem

 

 

nega kose tokom leta skraćujte krajeve

Ulje od kokosa

Leto je drugi najbolji period da se pojave rascvetalii krajevi zbog neizbežne suvoće. Rascvetali krajevi jednostavno uništavaju izgled frizure koju ste napravili. Zato treba da se skraćuju redovno čim se rascvetaju. Takođe, pobrinite se da na krajeve, nakon što ih skratite, nanesete ulje (na primer, kokosovo).

 

7. Masaža uljima za stanjivanu kosu tokom leta

 

Masaža kože glave uljima tokom leta je veoma dobar savet koji treba prihvatiti kako bi eliminisali prljavštinu i prašinu sa skalpa. Takođe se preporučuje za poboljšanje cirkulacije krvnih sudova u koži glave da bi se ojačao koren dlake. Potrudite se da praktikujete ovo pre nego što isperete kosu da bi ste dobili glatku istanjenu kosu.

 

8. Kreme za zaštitu kose od sunca

 

 

nega kose tokom leta zaštitna krema je obaveznaNaša kosa, kao i naša koža, treba da se zaštiti od sunca. Nanošenje kreme za zaštitu kose od sunca omogućava dodatnu zaštitu. Najbolji način da vam se kosa ne sparuši na suncu jeste da je prekrijete maramom. Ukoliko to nije vaš fazon osigurajte se da koristite proizvode sa zaštitnim faktorom. Izabirite proizvode koji odgovaraju vašoj kosi sa dovoljno visokim zaštitnim faktorom (SPF). Kada se vratite kući sa sunca obavezno operite kosu.

 

 

9. Kako da kontrolišete kovrdžanje tokom leta

 

 

Vrućina tokom letnjih meseci čini da vaša kosa postane veoma suva što dovodi do kovrdžanja. Pokušajte da kontrolišete kosu tako što ćete je vezivati. Koristite ovaj period da izmenjate različite frizure. Na primer, punđe, konjski rep, pletenice. To ne samo što štiti vašu kosu od kovrdžanja, već vas štiti i od prekomernog znojenja.

nega kose tokom leta - vezujte kosu u rep

 

10. Prekrijte kosu da biste izbegli direktne sunčeve zrake

 

 

nega kose tokom leta - nosite kape

Ukoliko ne možete da se suzdržite od direktnog izlaganja suncu, onda je nabolje da prekrijete glavu. Bilo da koristite maramu ili kapu obratite pažnju na to da ih ne držite predugo na glavi zbog znojenja. Korišćenje pamučne marame ili rupičastog šešira moža da vam prija više.

 

11. Ne igrajte se sa svojom kosom

 

 

U ovom periodu vaša kosa se suši i oštećuje, zato treba paziti koje proizvode za kosu koristite. Savetuje se da se kosa ne farba leti jer će se još više uništiti. Ukoliko ne možete da preskočite farbanje, gledajte da to ne činite baš u vreme kada planirate da se u većoj meri izlažete suncu. Ako imate neverovatnu želju da promenite boju kose, planirajte da to uradite bar dva meseca pre početka leta.

 

 

12. Nega kose tokom leta podrazumeva i zaštitu kose tokom plivanja

 

nega kose tokom leta - zaštitite kosu od vode

Voda, takođe može da ošteti kosu tokom leta ukoliko se ne pridržavate sledećih pravila:

 

 

 

nega kose tokom leta podrezumeva i negu u kontaktu sa vododmNe nanosite šampon na kosu neposredno pre nego što zaronite u vodu. To je siguran način da izvučete esencijalna ulja iz kose i onda kosa postaje ranjiva na so i hemikalije u vodi. Nakon što završite sa plivanjem kratko se istuširajte i tada obavezno koristite šampon.

 

 

 

13. Nemojte mnogo da koristite fen

 

 

nega kose tokom leta - izbegavajte fen

Leti je vaša kosa u nevolji zbog lošeg uticaja sunčevih zraka na kosu. Tako da je najbolje da je dodatno ne zagrevate korišćenjem fena. Ako ga već koristite uključite ga na najslabije duvanje. Takođe, nemojte baš odmah da sušite kosu, pustite je da se malo prosuši prirodno da bi ste kraće koristili fen.

 

14. Koristite sirće za negu kose

 

 

nega kose tokom leta - koristite sirće

Jabukovo sirće

 

Da bi leti vaša kosa bila meka i fina možete da učinite još jednu stvar. Isperite kosu sirćetom pre nego što je operte šamponom. Kosa će vam izgledati čistije i sjajnije. Takođe, pomoćiće vam i u borbi protiv peruti. Savetuje se korišćenje jabukovog sirćeta. Sirće razblažite u mlakoj vodi (odnos da bude jedna mera sirćeta na 3 mere vode).

 

15. Jaja i majonez uklanjaju suvu i oštećenu kosu

 

nega kose tokom leta maske za kosu jogurt majonez belance

Jaja su bogata proteinima i pomažu kod obnavljanja oštećene kose. Napunite ¼ šolje jogurtom, ¼ majonezom i dodajte belance od jednog jajeta. Dobro ih umešajte i nanesite na kosu. Rasporedite mešavinu podjednako po celoj kosi i koži glave. Ostavite da odstoji oko pola sata i isperite vodom.

[td_block_14 custom_title=“Hair Story“ header_color=“#eeee22″ header_text_color=“#515151″ category_id=“72″]
Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + eleven =