Džin Harlou – Prva platinasta plavuša na svetu

Džin Harlou

Džin Harlou

Da li ste znali da je upravo Džin Harlou, lepotica iz 30-ih godina XX veka, započela trend farbanja kose u plavo, koji je i danas rasprostranjen u celom svetu? Pre nje, farbanje kose u plavo, nisu upražnjavale “fine dame”. Bilo je moderno imati tamnu kosu, pa su tako izgledale sve poznate lepotice s početka prošlog veka.

 

 

 

 

Ali Džin Harlou je sve promenila. Ona je bila mamac za bioskope dok je najpoznatija plavuša na svetu, Merlin Monro, još išla u obdanište. Harlou je prva žena koja je nosila titulu plave senzacije. Nakon njene iznenadne smrti u 26. godini, razvijale su se mnoge teorije zavere, ali odgovor možda leži baš u njenoj čuvenoj kosi.

 

Platinasta plavuša

 

Pre nje nije postojao izraz “Platinasta plavuša”. Tada na tržištu još nije bilo farbi koje bi mogle da posvetle kosu i stvore boju koju je Džin Harlou imala. Kako je naziv platinasta plavuša delovao kao dobar marketinški potez ponuđeno je 10000 dolara frizeru koji uspe da napravi takvu farbu za Džin Harlou. Iako je ona uvek tvrdila da je prirodna plavuša, to nije bio tačno.

 

Otrov u kosi

 

Njen frizer ju je odao kada je rekao da su njenu “otrovnu” farbu pravili od varikine, amonijaka, sapuna za pranje veša i vodonik peroksida. Ovu opasnu mešivinu glumica je nanosila jednom nedeljno na svoju glavu.
Uskoro je kosa počela da joj opada, i morala je da počne da nosi perike na snimanju filmova. Dve godine nakon što je promenila boju kose, čuvena glumica je preminula.

 

Džin Harlou

Džin Harlou

Bilo da je njena boja kose bila prirodna ili ne, ona je započela veliku promenu u modi. Od 30-ih godina je gotovo svaka holivudska zvezda imala plavu kosu, čak su Bet Dejvis i Džoan Kraford jedno vreme bile plave!

Koji god da je bio razlog njene smrti, Džin Harlou je zauvek promenila mišljenje o farbanoj kosi! Platinaste plavuše više nikad nisu izašle iz mode.

 

 

 

Srećom, danas postoje farbe i preparati koji nisu toliko štetni ni za kosu ni za kožu glave, i dobijanje željenog izgleda ne predstavlja opasnost.

[td_block_14 custom_title=“HairStory“ header_color=“#81d742″ header_text_color=“#353535″ category_id=“72″ limit=“6″]
Share this post