Tajna Elvisove kose

Plavi Elvis – Jedna tajna Elvisove kose je boja!

Ono što je manje poznato za Elvisa je da je on prirodno imao plavu kosu! Njegova karakteristično crna kosa je u stvari rezultat farbanja. Počeo je da farba kosu kako bi izgledao provokativnije i modernije. Da bi dobio željenu boju kombinovao je crnu i braon farbu. Elvis je, takođe, priznao da je u mladosti sam farbao kosu crnom kremom za obuću.

Tajna Elvisove kose - Plava boja kose

Plavi Elvis

Šišanje Elvisa

Kada je Elvis primljen u vojsku, 24. maja 1958. godine morao je da se ošiša. On je kao i svi drugi mladići morao da prođe preglede i razne testove, ali uopšte se nije postavljalo pitanje da li će ih proći, već šta će biti sa njegovom frizurom. Čak su i pravnici istraživali da li pevač može da bude oslobođen obaveze šišanja na kratko i da li će moći da zadrži zulufe i pompadour frizuru.

Iako se vojska nije zvanično izjasnila, ipak je rešeno da pevač ne dobije nikakav poseban tretman. Nakon šišanja moglo je da se zaključi da ova promena nije pogoršala Elvisov izgled, naprotiv. Dve godine kasnije, kada je vodnik Prisli napustio vojsku, objavio je da su, iako se on vraća rokenrolu, zulufi nestali zauvek.

circa 1958: American singer and actor Elvis Presley (1935-1977) blows a strand of hair from his hand, while receiving a haircut from a US Army barber, Fort Chaffee, Arkansas. Presley had recently volunteered for the armed forces. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Ošišani Evis

 

Pompadur frizura

Zaštitni znak Elvisa je njegova pompadur frizura. Ona je nazvana po Madam Pompadur (1721–1764), ljubavnici kralja Luja XV. Razne varijante ove frizure nose muškarci, žene, deca, a osnova je kosa podignuta od lica visoko iznad čela, a ponekad i bočno i pozadi.

pompadur i gibson devojke još jedna tajna Elvisove kose

Pompadur frizura i takozvane Gibson devojke

 

Nakon početne popularnosti među modernim ženama iz 18. veka, stil je oživeo kao deo Izgleda takozvane Gibson devojke i trajao do I sv. rata. 40-ih godina se opet vraća u modu, a od 50-ih ove frizure nose i muškarci. Među najpoznatijim je bio i Elvis Prisli.

elvisov pompadur

Elvis sa pompadur frizurom


Din i Travolta pompadur

Džejms Din i Džon Travolta sa pompadur frizurom

Danas je pompadour frizura često viđena na muškarcima, od Bekama, Bibera, pa do Šon Pena i Džordža Klunija. U kombinaciji sa bradom i određenim stilom oblačenja, eto je i na hipsterima.

hipsteraj

Savremeni pompadur

Elvisov frizer

Šta je tajna Elvisove kose saznajemo od njegovog frizera Lerija Gelera. Geler je 1964. godine otvorio prvi frizerski salon za muškarce u Holivudu. Ubrzo su mu mušterije postale Marlon Brando, Rok Hadson, Stiv Mekvin, ali Geler je napustio posao čim je dobio ponudu da bude Elvisov lični frizer i da ga prati na svim snimanjima i koncertima. Neprekidno su bili zajedno kako bi Elvisova kosa izgledala savršeno u svakom trenutku.

Geler je pravio razne preparate za Elvisa, išao bi u radnje sa zdravom hranom i pravio bi mu šampone sa aloja verom i drugim biljkama i ubacivao bi u njih vitamnske kapsule. Elvis mu je jednom prilikom rekao: “Možeš sa mojom kosom da radiš šta god hoćeš ali osiguraj jednu stvar– da je zadržim!”

Postojala je dnevna rutina kojom je negovao Elvisovu kosu. Geler bi mu svakodnevno nakon pranja kose masirao glavu nekoliko minuta, onda bi mu češljao kosu tako što bi najmanje 50, 60 puta prošao češljem kroz nju. Bilo mu je jako važno da održava Elvisovu kosu zdravom. Koristio je vitamin E i jojobino ulje (koje imate i u našem balzamu za regeneraciju kose). Lakom za kosu bi učvrstio frizuru, ali bi kombinovao različite lakove da ne bi isušio kosu. Farbao mu je kosu svake dve, tri nedelje.

O čemu su njih dvojica pričala tokom svih tih friziranja? “Razgovarali smo o religiji, filozofiji, knjigama, životu, o svemu i svačemu. Elvis je imao sve”, kaže Geler, “Bio je izuzetan čovek. Imao je divne oči, sjajan glas, fanove u izobilju. Imao je, takođe, i fenomenalnu kosu”.

[td_block_14 header_text_color=“#232323″ header_color=“#81d742″ category_id=“72″ limit=“6″]
Share this post