Pank frizure

šarena kosa, jedna od karakteristika pank frizure

Pank pokret je nastao 60-ih godina XX veka. Pank ima svoju modu i trendove. Pored specifične odeće, i pank frizure  su sastavni, ako ne i najvažniji, segment u izgledu pankera. Dve karakteristike pank frizura mogu da se prate od samih početaka ovog pokreta. Dodatak jarkih boja, kao i često korišćenje više boja na kosi je prva. Druga karakteristika je sam izgled frizure koji su izabrali pripadnici ove potkulture.

Ljudi su maltene oduvek farbali kosu želeći da izgledaju lepše i privlačnije. Pankeri i pankerke farbaju kosu kako bi izgledali drugačije od ostalih. Jarke i žestoke boje kao što su crvena, fluorescentno zelena, narandžasta, žuta i druge boje kose, koje nisu prirodne, počinju da se koriste 60-ih, a stvarnu popularnost među pankerima dostižu 70-ih godina.

70-ih se pank frizure menjaju kao i korišćenje jarkih boja. Najčešča frizura je mohavk ili čiroki kako se naziva kod nas. 80-ih su neki pankeri počeli da usvajaju konzervativnije pristupe frizuarama i modi. Ali pojavila se i frizura sa tetoviranim obrijanim delom glave. Danas neko može da bude okoreli panker, a da ne izgleda mnogo drugačije od prosečne osobe iz komšiluka. Ipak, za mnoge pankere je i dalje uobičajeno da nanose jarke boje na kosu i imaju karakteristične pank frizure.

Mohavk (Mohawk) ili čiroki frizura

Mohavk, ime frizure potiče od američkog indijanskog plemena Mohavk ( Mohikanci). Oni su živeli na prostorima duž reka Hadson i Mohavk. Kod nas je ova frizura poznata i pod nazivom  Čiroki, čirokana, po Čeroki indijancima. I jedni i drugi pripadaju Irokezima, ali  Indijansko pleme Čiroki  živi  na jugoistoku Amerike, na prostorima Južne Karoline sve do Kanzansa. Još jedan od naziva za ovu frizuru je kresta.

pank frizure po ugledu na mohawk i čiroki indijance

Mohikanac i Čiroki indijanac

Postoje razne varijante čiroki frizure neke od njih su:

Šiljci slobode mohavk (Liberty Spike Mohawk)

Frizura  se zove tako zato što  podseća na kip slobode u Njujorku.

popularne pank frizure - šiljci slobode

Šiljci slobode

 

Lepezasti čiroki (Fanned mohawk) 

Ovo je najpoznatija vrsta čirokija. Kosa se sa leve i sa desne strane brije, dok se u sredini ostavlja duži pramen koji liči na lepezu, po čemu je frizura i dobila ime. Što vam je kosa duža, to je teže napraviti krestu i lakše je onima sa ravnom kosom, mada danas pankeri prave razne kombinacije, pa se prave i kovrdžave kreste, kreste od pletenica i drugo.

 

Lepezasti čiroki

Čiroki sa dredovima (Dreadhawk)

Kako ime samo kaže kosa je u dredovima a deo glave je obrijan. Postoje razne varijante ove frizure od toga da su dredovi samo u jednoj liniji na vrhu glave do toga da je obrijani deo glave manji a kosa raščupana po celoj glavi ili skupljena u repu.

dreadhawk

Čiroki sa dredovima

Poprečni čiroki (Side hawk)

Kod poprečnog čirokija  je kosa stavljena popreko preko glave.

sidehawk

Poprečni čiroki

Bočni pleteni čiroki (Braided side hawk)

Kod ove frizure kosa se plete sa strane, umesto da se brije ili zalizuje.

Čiroki sa pletenicom

Gotik čiroki (Death Hawk ili Gothawk) je raščupana dugačka čiroki frizura, koja odaje izgled neurednosti. Povezuje se sa Gotikom i Death metalom.

gothavk

Gotik čiroki

Mini Mo 

To je kraći čiroki koji se ne proteže od zadnje strane vrata do čela već se kraća kresta nalazi samo na vrhu glave.

mini mo

Mini mo

Dvostrtruki i trostruki čiroki (Bihawk, Trihawk)

Ovo je čiroki koji  umesto jedne središnje linije kose, ima dve ili tri, između kojih je glava obrijana.

trihavk

Ćiroki sa više kresta

Biver (Beaver)

Ova frizura isto ima obrijanu glavu sa strane, dok je po sredini glave široki deo kose. Često je nose sportisti.

Pank frizure su omiljene kod fudbalera

Baloteli sa biver čirokijem

Obrnuti čiroki (Reverse hawk)

Samo ime kaže da je ovo obrnuti čiroki. Ostavlja se obrijana linija po središnjem delu glave od čela do vrata, dok je kosa bočno.

prodigy

Kit Flint iz Prodidžija

Postoje mnogi drugi oblici čiroki frizure, neki su poznati samo po tome što ih je jedna poznata ličnost nosila, ali pank frizure su i duge nejednako sečene frizure sa pramenovima, često bojenim u razne boje, kraće asimetrične frizure, asimetrični bob u kombinaciji sa asimetričnim šiškama, duga kosa začešljana od lica sa natapiranim repom,… čak i “obične” frizure mogu da se naprave tako da budu u pank fazonu.

razne punk frizure

Različite pank frizure

Mnogi pankeri, takođe, briju glavu, ali uz određenu odeću koju nose, jasno je na prvi pogled da pripadaju ovom pokretu i slušaju sjajnu pank muziku.

[td_block_14 custom_title=“Hair Story“ header_text_color=“#3a3a3a“ header_color=“#81d742″ category_id=“72″]
Share this post