Frizure u NBA ligi

Nema sumnje da se hip hop kultura i košarkaška kultura u Americi značajno preklapaju. Nekada je teško odrediti šta je veće, divljenje repera prema igračima, ili obrnuto. Možda je najbolje reći da postoji uzajamno poštovanje jednih prema drugima.
Od Di Braunove zloglasne aerodinamične fade frizure do Džordanove ćelave glave, svaki period ima svoj stil, koji je oblikovao ne samo košarkaške i hip hop trendove, već i američku kulturu uopšte. Pogledajmo koje su to Frizure u NBA ligi kreirale trendove kroz NBA, Hip Hop i pop kulturu tokom poslednje 4 decenije.

 

Sedamdesete godine

 

Frizure u NBA ligi - Džulijus Irving

Džulijus Irving

Početak sedamdesetih je bio period afro frizura. Tokom tog perioda, kada je pokret za ljudska prava bio živ, i kada su afrocentrizam i hpi pokret vladali, uticaj Džejmsa Brauna je bez sumnje, prokrčio put igračima da neguju svoju prirodnu kosu.

 

 

 

 

Osamdesete godine

 

Frizure u NBA ligi - Keni Voker i Di Braun

Keni Voker Di Braun

Osamdesetih je hip hop doživeo meteorski uspeh. Nije bilo većeg uticaja u berbernicama po celoj zemlji od Bobi Brauna i Kid&Play. Gambi fade frizuru su nosili igrači 80-ih godina XX veka, preskačući na našu, i njihovu, veliku sreću modu Džeri lokni aktuelnih u ovom periodu, forsirajući kockasto oblikovan i gust vrh sa kratko šišanom kosom sa strane.

 

Frizure u NBA ligi - Džeri lokne

Džeri lokne

 

Devedesete godine

 

Frizure u NBA ligi M Dzordan 90ih

Majkl Džordan

Nije iznenađenje da je, bez sumnje, najbolji igrač svih vremena, imao jak uticaj i na frizure u NBA ligi ili bolje reći na nemanje frizure, iako je šišanje na ćelavo uvek bilo popularno, naročito kod onih koje je priroda naterala na taj stil. Gledanje vrhunskih igrača koji imaju obrijane glave i taj stil sa ponosom prihvataju, činilo je da su se i mnogi ”obični ljudi” osećali bolje.

 

 

Početak 2000-ih

 

Iverson je bio prvi NBA igrač koji je nosio pletenice. On se pojavljuje sa njima još dok je bio ruki 1997. godine i ne šiša ih sve do 2009. godine. Latrel Sprejl je bio sledeći koji se pojavio sa njima sve dok cela liga nije bila pregažena imitatorima. Malo je verovatno da će se pojaviti neki igrač koji će imati toliki uticaj u sportu, počev od tetovaža, blještavih lanaca, pa do „do rags” i vrećastih pantalona. On je bio oličenje mejnstrim hip hop kulture.

 

Frizure u NBA ligi Alen Iverson i Latrel 2000

Alen Iverson i Latrel Sprivel

 

 

 

 

 

Frizure u NBA ligi danas

 

Današnje Frizure u NBA ligi su u trendu, koji se najviše poklapa sa hip hopom, a to su mo-havk (nose ga zvezde popud Pi Didija i Kris Brauna). Popularizovan u NBA ligi od igrača poput Džejms Hardena, Rasel Vestbruka, i Kris Andersena uska traka kose, koja je najdeblja na sredini glave je najnoviji izgled. Ipak, s vremena na vreme, mogu da se jave bljeskovi iz prošlosti, bilo da je Endru Bajnam sa afro frizurom iz 70-ih, Nerlens Noel sa kockastom frizurom ili Kavi Leonard koji nosi Iversonove pletenice.

Frizure u NBA ligi Harden i Kris Andersen današnjica

Džejms Harden i Kris Andersen

 

 

 

 

 

 

 

Frizure u NBA ligi Endru Bajnam

Endru Bajnam

 

2016.

 

Sa više raznovrsnosti nego ikad pre ovo su neke od najupadljivijih frizura ove sezone.

 

Džimi Batler

 

Frizure u NBA ligi - Džimi Batler

Džimi Batler

Danas najuticajniju frizuru u NBA ligi ima Džimi Batler čija frizura se najviše kopira. Njegova moderna verzija Flat top (ravno sečene) frizure je raširena među igračima ove lige čak i njegovim saigračima.

 

Gordon Hejvord

 

Frizure u NBA ligi Gordon Hauard 2016

Gordon Hejvord

Niko ne izgleda dobro nakon utakmice ili bavljenja sportom, jer se ljudi oznoje i iscrpe, osim što je možda, Gordon Hejvord otkrio neki serum koji omogućava da frizura ostane ista i nakon naporne utakmice. Nismo uspeli da pronađemo informaciju šta Gordon koristi za kosu, vosak, gel ili super lepak, ako saznate, javite nam.

 

Džeremi Lin

 

Poznat je po svojoj nepredvidljivosti. Ove sezone isprobao je sve, od šerpa frizure, oštrih šiljaka pa do punđe. Kaže da namerava da nastavi istim tempom kada su promene frizura u pitanju.

 

Frizure u NBA ligi Dzeremi Lin 2016 1Frizure u NBA ligi Linšerpa frizura 2016Frizure u NBA ligi Dzeremi Lin pundja 2016

 

Iman Šumpert

 

Frizure u NBA ligi Sumpart 1 2016

Iman ima geometrijsku frizuru. On sigurno nije prvi koji ima ravno sečenu kosu, ali je definitivno njegova flat top frizura najveća. Ono što njegovu frizuru čini neverovatnom je kako uspeva da održi gravitaciju? Da li uma žice koje je podupiru? Da li je njegova frizura ustvari veoma ubedljivi šešir?

 

 

Kavi Leonard

 

Frizure u NBA ligi Kavi Leonard 2016

Kavi Leonard

Kavi Leonard je jedan od onih koji održavaju modu pletenica u NBA ligi u životu. On ima takozvane cornrow pletenice koje mogu ići u cik-cak ili ravno.

 

 

 

Ko zna šta je sledeće. Možda je sve što postoji već nošeno pa je vreme da se krene ispočetka u krug, ili ćemo otkriti da je hip hop ili košarkaška avangarda zaista večna.

Share this post