Nauka ostvaruje snove – Boja kose se menja sa promenom temperature

Boja kose koja se menja sa promenom temperature – zvuči kao magija. Ali ipak je stvarnost. Britanska firma Unseen je napravila farbu za kosu koja se menja u dve boje, u zavisnosti od promene spoljne temperature. Ovaj novitet je predstavljen na Londonskoj nedelji mode.

Promena boje kose zavisi od vrste farbe: crna (hladno) u crvenu (toplo), crna u belu, srebrna u nebo plavu, crna u plavu (žutu). Farba može da se ukloni nakon nekoliko pranja bez trajnog oštećenja kose.

„Vatra“ u kosi

Boja za kosu se zove „Vatra“ i nije, kao neke farbe za kosu, koje samo jednom promene nijansu, već se boja kose neprestano menja, u zavisnosti od temperature okruženja.

Boja kose se menja u zavisnosti od temperature

Termohromno mastilo

Ovo zanimljivo otkriće funkcioniše zahvaljujući korišćenju termohromnog mastila, tehnologiji koja se koristi za stvari, poput konzervi, na kojima se menja boja teksta u zavisnosti od temperature. Ista tehnologija je primenjena i na farbu za kosu, ali bez oštećenja kože, budući da je termohromno mastilo inače toksično.

Firma Unseen tvrdi da je izašla na tržište sa izmenjenim sastavom, do čega je došla menjanjem formule i brojnim testiranjima.

Kolika temperatura je potrebna zavisi od boje. Na primer, plava (nebo plava) boja kose će se promeniti u belu na 15°C, oponašajući zimu, a crvena će postati crna na 31°C.

Planovi za budućnost

Planira se komercijalizacija ove farbe pa Unseen traži partnera, neki globalno poznat brend za proizvode za negu kose, koji će omogućiti brz dolazak ove farbe u prodavnice. Nadaju se da će se naći na policama do kraja 2017. godine.

Planira se i proizvodnja trajne farbe, ne samo privremene, kao što je ova. Imaju ideju i da promena boje ne bude vezana samo za spoljnu temperaturu, već da se boja menja kada se kreće od unutrašnjosti ka izlazu iz zgrade: limun žuta unutra, nebo plava napolju.

Ili da se boja menja usled emotivnih reakcija (kao što je crvenjenje), koje mogu da budu dovoljne za promenu boje kose iz, na primer, crne u crvenu.

Međutim, cilj ovog projekta nije samo pokazivenje boje kose, već i da se mladi, naročito devojke, ohrabre da se uključe i zainteresuju za nauku i tehnologiju.

Plan je da se dejstvo ove farbe predstavi uživo na instagramu da bi se pokazalo da nije u pitanju varka.

Unseen boja kose i novi trend farbanja kose

Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × three =