Zašto su borovnice zdrave za kosu?

Borovnice su dobre za ceo organizam

 

Osim što odlažu znake starenja i ne goje, borovnice su ključne za poboljšanje kvaliteta kože, kose i samog zdravlja.

 

 

 

 

 

 

Borovnice utiču na rast kose

 

Borovnice za rast koseBorovnice stimulišu rast kose zahvaljujući prisustvu proantocijanidina (to su uglavnom plavi i ljubičasti pigmenti u brojnim biljkama. Podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost i propustljivost kapilara, neutralizuju slobodne radikale i sprečavaju razaranje kolagena.

 

 

Kako utiču na rast?

Faze rasta dlakeKosa se sastoji od mrtvih ćelija keratina. Do rasta kose dolazi kada folikuli dlake  izguraju mrtve ćelije zbog stvaranja novih ćelija. To se dešava u tri faze: faza rasta – anagen, prestanak rasta ili katagen i odmaranje ili telogen. Proantocijanidini koji se nalaze u borovnicama, stimulišu rast kose tako što ubrzavaju prelaz iz telogena u anagen fazu rasta dlake.

 

Maska za kosu od borovnica

 

Korišćenje maske za kosu može da pomogne u rastu kose. Potrebni su šaka borovnica i maslinovo ulje. Stavite sastojke u blender, nanesite na kosu, posebno na koren kose, nakon 20-30 minuta isperite mlakom vodom

Važno!

Med je dodatak za suvu kosu

Ako se borovnice koriste u velikoj količini, mogu da dovedu do isušivanja kose. Ako je vaša kosa suva, obavezno dodajte med u masku!

 

 

 

 

Borovnice sprečavaju rano sedenje kose

 

Borovnice su dobre protiv sedenja koseSedenje kose je vezano za starenje jer s godinama kosa gubi pigment. Iako se ne zna tačno zašto se kod nekih ljudi javlja prerano sedenje kose, geni i nedostatak vitamina B12 su najverovatnije glavni uzroci.

 

 

 

 

 

Vitamin B12Nedostatak vitamina B12 dovodi do stanja koje se zove perniciozna anemija, a jedan od simptoma je i seda kosa. To stanje može da se popravi uzimanjem dovoljne količine vitamina, a borovnice su sjajan izvor vitamina B12.

[td_block_big_grid_5 category_id=“72″ sort=“random_posts“]
Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 4 =