Gubitak kose zbog hemioterapije

Zašto kosa opada?

 

Kosa počinje da opada jer hemioterapija cilja sve ćelije koje se brzo dele – i zdrave i ćelije raka.

Folikuli kose, strukture u koži pune malih krvnih sudova koje stvaraju dlaku, su jedne od najbrže rastućih ćelija u ljudskom telu. Ukoliko niste podvrgnuti lečenju raka, vaši folikuli dlake se dele na svaka 23 do 72 sata. Ali kako hemioterapija deluje na ćelije raka, ona ujedno uništave i ćelije dlake. Samo dve nedelje od početka hemioterapije može da se izgubi deo, ili sva kosa.

Ako se prima hemioterapija, gubtak kose može da bude postepen ili iznenadan: grudve kose u četki, kosa u odvodu kade, ili pramenovi na jastuku. Na koji god način da se desi, gubitak kose je potresan i depresivan i potrebno je mnogo podrške tokom ovog perioda.

Neki lekovi utiču samo na gubitak kose, dok zbog drugih opadaju i obrve, trepavice i ostale dlake na telu.

Stepen gubitka dlaka ili kose zavisi od vrste leka ili tretmana koji se primenjuje, kao i od dužine lečenja.

 

Raspored hemioterapija

 

Raspored hemioterapija, takođe, utiče na gubitak kose. Neke hemioterapije se daju nedeljno u malim dozama i to minimalizuje gubitak kose, a neke se raspoređuju na svake tri, četiri nedelje, ali u većim dozama i verovatnije je da će one izazvati veći gubitak kose.

 

Lekovi koji se koriste u hemioterapiji i njihov uticaj na gubitak kose

 

Različite vrste (klase) lekova u hemoterapiji stvaraju različite reakcije.

Adriamycin izaziva kompletan gubitak kose uglavnom tokom prvih par nedelja trajanja tretmana. Neki ljudi, takođe, gube i obrve i trepavice.

Metotreksat kod nekih ljudi utiče na proređivanje kose, kod nekih ne. Kod ovog leka retko dolazi do potpunog gubitka kose.

Cytoxan i 5-fluorouracil izazivaju minimalan gubitak kose kod većine, ali kod nekih može da dođe i do većeg gubitka i opadanja kose.

Taxol uglavnom dovodi do potpunog gubitka kose, obrva, trepavica, ali i dlaka po telu.

I drugi načini lečenja raka mogu da dovedu do gubitka kose, kao na primer:

 

Lečenje radijacijom

 

Radijacija može da izazove gubitak kose ili dlaka samo u delovima koji se tretiraju ovom metodom. Ako se, na primer, tretira rak na mozgu, onda dolazi do potpunog gubitka kose, što nije slučaj kod ostalih vrsta raka, tada samo opadaju dlake na tim delovima tela.

Ponekad, u zavisnosti od količine radijacije na glavu, kosa ne poraste ista kao što je bila nekada.

 

Hormonski tretmani

 

Tamoxifen može da izazove opadanje kose, ali ne i potpunu ćelavost.

Bez obzira na to koliko ste unapred upozoreni i pripremljeni na mogućnost gubitka kose,  gubitak kose je uvek ogroman šok.

 

Gubitak kose

 

Kosa neprestano raste, a stare dlake koje opadaju, zamenjuju nove. Neki vidovi lečenja raka dovode do potpunog, neki do delimičnog gubitka kose. Najčešće opada u grumenima tokom pranja ili češljanja kose. Ponekad se nalaze na jastuku nakon spavanja.

Normalno je da su i žene i muškarci uznemireni zbog gubitka kose. Pomaže saznanje da je taj gubitak kose privremen, da ona ponovo raste, ali postoje koraci koji se mogu napraviti kako bi se taj gubitak učinio manje stresnim.

Kosa se gubi kada lekovi hemioterapije oštete folikule dlake i dovode do opadanja kose. Teško je predvideti koji pacijenti će izgubiti kosu, a koji neće, čak i ako se radi o istim lekovima.

Ako dođe do opadanja kose, ono obično počinje tokom prve dve nedelje tretmana i pogoršava se jedan ili dva meseca nakon otpočinjanja terapije. Koža glave može da postane dosta osetljiva na pranje  ili češljanje. Ali kosa obično počinje da raste ponovo pre nego što se tretman završi.

Šta pacijenti mogu da urade?

 

Ukoliko ste se opredelili za periku kupite je pre nego što tretman počne, ili na samom početku tretmana. Proveriti pri kupovini da li perika može da se prilagođava – možda će vam trebati manja perika kad kosa počne više da opada.

Ako kupite periku pre nego što vam kosa opadne, vlasuljar može bolje da pogodi boju i teksturu vaše kose.

Sintetičke perike se lakše održavaju od perika sa ljudskom kosom. Takođe, jeftinije su i lakše, što je važno ako izgubite dosta energije tokom lečenja raka.

Nekim ljudima je nošenje perika neudobno, toplo im je, i svrbi ih glava pa umesto toga nose marame i turbane. Pamučne tkanine su svakako udobnije za nošenje od najlona ili poliestera.

U svakom slučaju, tokom hladnijeg vremena, nostite kape ili šalove da prekrijete glavu da bi vam bilo toplo.

Leti zaštitite glavu kremama za sunčanje sa većim zaštitnim faktorom i prekrijte glavu maramom ili kapom.

Budite nežni kada češljate ili perete kosu. Koristite češljeve sa širokim zupcima.

Gubitak kose može malo da se smanji ako se izbegava često četkanje ili vučenje kose (na primer, prilikom pravljenja pletenica, ili konjskog repa, korišćenja papilotni, fena ili pegli za kosu).

Koristite blage šampone.

 

Kupite udobnu kapu za spavanje

 

Kada nemate kosu, koja prekriva kožu glave, toplota se gubi dok spavate i dok vam telo nije aktivno. Kapa za spavanje može da spreči da vam bude hladno tokom noći, i da održava toplotu glave. Važno je pronaći kapu od mekanog materijala koja neće iritirati kožu. Takođe, kapa treba da prijanja uz glavu, tako da ne smeta, ali da ne može ni da spadne tokom spavanja.

Najbolje su kape od bambusa ili pamuka. Tkanine od bambusa upijaju vlagu i pomažu pri regulisanju telesne temperature dok spavate. Pamuk je udobna tkanika kroz koju koža diše, ali u isto vreme štiti glavu od hladnoće. Ako je prostorija u kojoj spavate dosta hladna, može da se koristi i vunena kapa tokom hladnijih zimskih meseci da bi glava ostala topla.

Koristite mrežu za kosu i spavajte na satenskoj jastučnici kako biste izbegli da vam kosa opada u grumenovima. Budite nežni i prema obrvama i trepavicama jer i one, takođe, mogu da opadaju pod uticajem lekova.

Ukoliko vas plaši pomisao na gubitak kose, možete da se ošišate na kratko ili da obrijete glavu pre nego što kosa počne da vam opada.

Kada nova kosa počne da vam raste, u početku može da bude slaba i da se lako lomi i čupa. Zato izbegavajte trajne i farbe prvih nekoliko meseci. Nosite kratku kosu, laku za stilizovanje.

Postoje prozvodi koji su bezbedni za korišćenje i koji pomažu da kosa počne brže da vam raste. Jedan od njih je Revitabion R 10000 koji sadrži Redensyl koji reaktivira matične ćelije u koži glave i dovodi do rasta nove kose kod svih tipova ćelavosti. Revitabion ubrzava rast kose i čini dlaku debljom i jačom.

 

Akcija NALOR-a i Kompanije Biomelem

 

Od 1.12.2016. godine, započela je akcija NALOR /Nacionalne asocijacije lečenih od raka/ i kompanije „Biomelem“ pod nazivom „JA IMAM PODRŠKU, JA IMAM KOSU“.
„Biomelem“ će mesečno pokloniti 50 preparata „REVITABION“ osobama lečenim od raka koje su izgubile kosu used terapije. Takođe će se od svakog prodatog Revitabiona 50.00 dinara nameniti NALOR-u.
Ako ste osoba lečena od raka i želite na poklon „REVITABION“ treba da se javite u najbliže udruženje, članicu NALOR-a. U udruženju ćete dobiti adresu apoteke gde možete preuzeti preparat „Revitabion“.
U udruženju možete dobiti i korisne savete za kvalitetniji život sa ovom bolesti.

Akcija NALOR-a i kompanije "Biomelem" gubitak kose zbog hemioterapije

Akcija NALOR-a i kompanije „Biomelem“

[td_block_big_grid_5 category_id=“72″ sort=“random_posts“]
Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × three =