Zaštitite kosu na bazenu

Hlor i kosa na bazenu

sponge-1589611-1279x947

Kosa upija vodu kao sunđer

Zamislite da je vasa kosa kao sunđer koji apsorbuje vodu. Pre nego što uđete u bazen, dobro pokvasite kosu svežom vodom. Kosa pokvašena običnom vodom neće moći da upije toliko “bazenske” vode dok plivate. Budući da svi bazeni imaju tuševe to neće predstavljati veliki problem, a učiniće čudo za vašu kosu.

 

 

 

kosa na bazenu mora da se ispira svežom vodom

Obavezno isperite kosu nakon plivanja

Uvek isperite kosu čistom vodom nakon plivanja. Hlor iz bazena ne samo da isušuje vašu kosu već, takođe, izbeljuje i boju kose.

Hlor u bazenima može da uzrokuje pojavu sebuma– masne supstance koju luče lojne žlezde koje se nalaze u korenu kose. To može da dovede do prekomernog opadanja kose i pojave peruti.

Zato, nakon boravka u bazenu morate dobro oprati kosu šamponom kako biste isprali hlor iz svoje kose.

Soda bikarbona

Soda bikarbona

Jedan kućni lek koji može da vam pomogne je soda bikarbona. Nasapunjajte kosu šamponom kao i obično, ali dodajte 60ml sode bikarbone u šampon. Ako ovu mešavinu koristite jednom nedeljno odstranićete nečistoće iz vode. Takođe, ako dodate malo sode bikarbone u balzam za kosu to će dati volumen vašoj kosi i oporaviće krajeve.

Kapica za plivanje

Kosa na bazenu se najbolje štiti kapom za plivanje

Kapa za plivanje

Kapa za plivanje ne samo što će zaštititi vašu kosu od isušivanja, već će onemogućiti apsorpciju hlora, a ukoliko se radi o otvorenom bazenu, zaštitiće kosu i od negativnog dejstva sunca i UV zraka.

-Lateks i silikonske kapice su podjednako dobre kada se radi o zaštiti od hlora. Silikonske su mekše i rastegljivije i počupaće manje kose prilikom skidanja kape, sa druge strane, lateks kape prianjaju bolje. -Kape od likre su dosta porozne pa će propustititi vodu do vaše kose dok plivate. Mnogi kapice od likre koriste tako što ih stave preko kape od lateksa.

-Novi material koji je počeo da se koristi za kape je neopren. Kape od neoprena najbolje štite kosu, termoizolacione su, ali i najskuplje.

Osim što štite vašu kosu, kapice štite i bazen jer onemogućavaju upadanje dlaka u vodu što, priznaćete, nije baš higijenski.

kapice

Kape za plivanje od lateksa, silikona, likre i neoprena

 

Zaštitite svoju kosu iznutra

VodaDobar način da podmažete svoju oštećenu ili suvu kosu je da pijete dosta vode u toku dana. Čajevi, kao i sveži sokovi, takođe mogu pomoći vašoj kosi, ali sa njima ne preterujte. Za razliku od vode, kafa i gazirana pića isušuju kožu i kosu.

Zdrava ishrana i unošenje preporučene količine vitamina uticaće na zdravlje vaše kose pružajući dovoljnu količinu minerala i hranljivih materija.

Budite nežni prema svojoj kosi

wooden-comb-1413514-1278x946

Češalj sa širokim zupcima

 

Nemojte da četkate kosu dok je još vlažna. Umesto toga očešljajte je češljem sa širokim zupcima. Raščešljavajte je od krajeva prema glavi. Nemojte da presušite kosu fenom. Ostavite je malo vlažnom da biste izbegli naelektrisanost kose. Pažljivo stilizujte svoju frizuru, ne preterujte sa sredstvima za kosu koja koristite kako bi napravili ili učvrstili frizuru.

 

Zaštitite kosu od sunca

Ako se kupate na otvorenom bazenu morate da zaštitite kosu i od sunca. Najbolji način je da nosite kapu jer UV zraci uništavaju kosu, izbeljuju boju kose i krajevi se rascvetaju. Iako neki proizvodi za kosu ističu da sadrže zaštitu od sunca, kape, šeširi i marame su najbolja zaštita od sunca na plaži ili pored bazena.

[td_block_big_grid_5 category_id=“72″ sort=“random_posts“]
Share this post

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + one =