Bob Marli i dredovi

download (1)

Bob Marli

Bob Marli je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena. Njegov uticaj na ljude svih rasa, boja ili vere je nemerljiv. Njegova revolucionarna ujedinjujuća muzika, izazivala je kolonijalizam, rasizam, borila se protiv svih „izama“ i „sizama“  kao što je pevao u pesmi One Drop. Pan Afrikanizam, progresivna politička ideologija i duhovni stavovi koji se mogu čuti u njegovoj muzici razvili su se iz njegove posvećenosti Rastafarijanskom verovanju i životnom stilu. Sve je to uticalo na Marlija da preoblikuje rege muziku.

 

Šta je Rastafarijanstvo?

2014070813455622025

Pripadnici Rasta pokreta

 

Većina ljudi rastafarijanstvo povezuje sa dredovima, pušenjem trave i Bob Marlijem. Ipak rastafarijanstvo je veoma ozbiljna filozofija. Rasta pokret nastao je kasnih 20-ih, početkom 30-ih godina XX veka na Jamajci. Pripadnici ovog pokreta veruju da je Hajle Selasije božija reinkarnacija. Rasta propoveda jednakost, ujedinjenje rasa, nacija i polova, ljubav, povratak na Sion, odnosno, prema Rastafarijancima, u Afriku (Etiopiju).

 

710haile-selassie

Hajle Selasije

 

 

Pokret je naziv dobio po prvobitnom imenu Hajle Selasija, Ras Tafari Makonen. I danas je prisutan u većem delu sveta zahvaljujući uticaju rege muzike. Bob Marli je najpoznatiji Rasta. Krajem XX veka u svetu je bilo oko milion pripadnika ovog pokreta a danas ih ima 10 puta više.

 

Šta znače dredovi za Raste?

dredovi i Bob Marli

Bob Marli

 

Raste nose dredove u čast bogu. U Bibliji piše da kosa ne treba da se šiša. Pripadnici ovog pokreta veruju u prirodan život, hrane se zdravo, smatraju da češljanje kose ne dozvoljava kosi da bude u svom prirodnom stanju.

Inače, prvi primeri ove frizure javljaju se još u starom Egiptu. U priči o Samsonu i Dalili u Starom zavetu kaže se da Samson ima 7 lokni na svojoj kosi, a prema pisanim izvorima Rimljani su Kelte opisivali kao ljude koji imaju kosu koja izgleda kao zmije. Za Gale, Germane, Grke i Vikinge se takođe smatra da su imali dredove.

 

 

dredovi p.n.e.

Amenemhat III, egipatski faraon, II mil. p. n. e.; Vercingetoriks, poglavica galskog plemena, I vek p. n. e.; žena iz Galije, I vek p. n. e.; kurosi Klebis i Biton, VI vek p. n. e.

Kako napraviti dredove?

Dredovi su više od frizure, oni su životni stil. Oni su proces, a ne nešto trenutno i kratkotrajno. Ako hoćete da naučite kako da napravite i negujete dredove, pripremite se, jer ćete tako imati lepe dredove koji mogu relativno brzo da porastu. Za dredove nisu potrebne godine niti poseban tip kose. Uz nekoliko jednostavnih tehnika i proizvoda možete da napravite lepe i čiste dredove za samo nekoliko meseci.

Trebaće vam:

-gel /vosak za dredove

-Šampon bez regeneratora

-metalni češalj

-gumice za kosu ili šnalice

-fen

– sapun

– stari peškir za brisanje ruku umazanih gelom

-četka za nokte za njihovo pranje

-par prijatelja da priteknu u pomoć

Dobro operite kosu šamponom i osušite fenom. Podelite kosu na delove oko 1,5 cm svaki. Možete da koristite gumice da pridržavate delove koje ste podelili dok ponavljate postupak sa ostatkom kose. Počnite sa kosom na potiljku tako što ćete skinuti gumice i tapirati kosu u pravcu ka glavi (sad znate zašto vam treba pomoć prijatelja). Tapirajte samo oko 1 cm kose odjednom da biste izbegli da vam se prave čvorovi. Kada završite sa tapiranjem tog dela kose stavite jednu gumicu na vrh, a drugu kod korena. Stavite malo gela na taj pramen i masirajte prstima od korena ka krajevima. Ponovite ovo sa celom kosom. Ne preterujte sa gelom. Ovde važi pravilo manje je više.

Kada ste pramenove dovoljno natapirali i premazali gelom onda ih protraljajte među dlanovima. Krenite od korena i polako idite ka vrhovima. Dredovima je potrebno trenje da bi se formirali, što se obezbeđuje ovim postupkom. To je, takođe i najvažniji metod kojim se osigurava da dredovi budu jaki, da dugo traju i da budu uredni i zdravi!

Sada ponavljajte Tapiranje-Gel-Dlanovi proces dok ne završite sa celom kosom.

how-to-make-dreadlocks-2

Pravljenje dredova

Savetujemo da sačekate 1-2 nedelje pre prvog pranja kose da bi ste pramenovima dali vremena da se „umrse“ i trljajte ih među dlanovima što češće možete. Nakon ovog početnog perioda većina pere dredove jednom nedeljno, mada možete da ih perete i češće.

Kako negovati dredove?

Pranje kose

pranje kose sapunom

Pranje dredova

 

Perite kosu prirodnim šamponima bez regeneratora jer postoji mogućnost da vam se u dredovima nakupi mast tj. ulje iz šampona koje se lepi za kosu i teško se ispira kad ga se nakupi dosta. Problem je taj što kada ulje i mast iz sapuna i šampona ostanu u dredovima, oni ne dozvoljavaju kosi da se u potpunosti osuši, što može dovesti do stvaranja buđi i raspadanja dredova.

Pokvasite glavu i dredove, ako koristite sapun pokvasite i njega, nanestite sapunicu na dlanove, ili sapunom direktno trljajte glavu između dredova. Ako koristite šampon sipajte manju količinu na dlanove i raspodelite podjednako na celu glavu. Ako nema mnogo sapunice, ne brinite, šampon i dalje ima efekta. Potom, vrhovima prstiju, perite glavu. Sa temena glave, kreće sva masnoća, operite je dobro jer osim prljavštine, masnoća može i da vam “ispravi” dredove. Ispirajte šampon tako da prolazi kroz dredove, na taj način ćete ih prati i bez toga da ih mnogo dodirujete. To je najbolji način da se operu novi, još uvek meki, dredovi, a da ne upropastite sav trud koji ste uložili u pravljenje. Posle prva tri meseca, kada se dredovi smire i nađu način svog rasta, možete se više fokusirati na pranje tela dreda. Ponavljajte sapunjanje i ispiranje ukoliko je potrebno.

Sušenje kose

sušenje dredova

Sušenje dredova

 

Poslednji korak u pranju kose, koji je podjednako važan, je sušenje! Veoma je važno da se dredovi potpuno osuše nakon svakog pranja da bi se sprečila pojava ustajalog mirisa koji može da se javi ako se ova frizura ne neguje kako treba.

Nežno istisnite peškirom što možete više vlage iz kose. Prirodno sušenje kose je u redu, ali ako kosu perete više puta nedeljno, bilo bi bolje da koristite fen i to na slabije duvanje. Završite tako što ćete sa malo gela (nikako voskom, ako je kosa još vlažna) vratiti dlake na mesto i stegnuti dredove.

Poznati i dredovi

Bob Marli i dredovi

Bob Marli

 

Bob Marli je, može se reći, proslavio dredove, a za njegove dredove se vezuje mit da su nakon njegove smrti u njima nađene bube i vaške. Na internetu čak postoje forumi koji se time bave. Dok jedni tvrde da je bilo čak 47! različitih vrsta vaški i mnogo buba u dredovima, drugi ga brane i smatraju ove teorije glupostima (tome se i mi pridružujemo).

 

Mnoge poznate ličnosti nisu odolele ovoj frizuri. Ima li neke frizure koja je upadljivija od dredova? Mohavk? Ne baš. Da li je to razlog što se mnoge poznate ličnosti (iz sveta) odlučuju za dredove ili time šalju drugu poruku? Neki su doživotno vezani za njih, poput Vupi Goldberg, a ostali, kao Šakira i Lejdi Gaga, samo eksperimentišu.

 

Poznate dame sa dredovima

Poznate dame sa dredovima

Kratki dredovi, dugi dredovi, farbani, svejedno. Čak su i Simpsonovi imali epizodu sa mačkom (Itchy) sa dredovima. O Sajdšou Bobu da ne govorimo.

Simpsonovi i dredovi

Dredovi u Simpsonovima

Pored Marlija neka od boljih izdanja dredova vidimo kod  Leni Kravica, Džoni Depa, Vupi Goldberg, Lejdi Gage i Mišon iz serije Živi mrtvaci .

Dobri dredovi

Primeri dobrih dredova

Ni sportisti nisu imuni na njih

Sportisti

Dredovi u sportu

[td_block_14 custom_title=“Hair Story“ header_text_color=“#383838″ header_color=“#81d742″ category_id=“72″ limit=“6″]
Share this post