Jevrejske tradicije vezane za kosu

Lokne

Pejot

Pejot je jevrejska reč za lokne koje se nose sa obe strane lica. Neki muškarci i dečaci ih nose zbog tumačenja Biblije prema kojem je zabranjeno brijanje uglova glave. Postoje različiti stilovi lokni među različitim grupama Jevreja. Jemenski Jevreji ih nazivaju simonim što znači –znaci, jer njihove duge lokne služe da bi se razlikovali od njihovih nejevrejskih suseda. Postoje rasprave u literaturi oko tačne lokacije lokni i načinima na koji je njihovo odstranjivanje zabranjeno.

Na primer, Hasidi i jemenski Jevreji nose veoma duge lokne, Heredi ih drže iza ušiju. Čak ih i među Jevrejima gde muškarci ne nose upadljive pejote, često dečaci nose do Bar micve.

Neki ih umotaju oko ušiju koliko god puta je moguće, neki ih drže ispod kapica,drugi ih puštaju da padaju slobodno,

Cermonija šišanja dečaka

download

Upšerin

 

Upšerin je ceremonija šišanja koja se održava kada dečak napuni tri godine. Među onima koji praktikuju ovaj običaj je pravilo da se dečaci nikad ne šišaju pre ove ceremonije. Ovaj običaj je relativno nov i datira iz XVII veka. Običaj označava ulazak dečaka u formalni sistem obrazovanja i početak učenja Tore. Počinju da se nose jarmukle- kapice koje se nose u znak poštovanja tradicionalnog jevrejskog običaja pokrivanja glave, a dete uči molitve i hebrejski alphabet.   Čast da iseče prvi pramen ima Rabin.

Ponekad se kosa koja se ošiša tokom ceremonije Upšerina meri i daju se dobrotvorni prilozi u zavisnosti od težine. Ukoliko je kosa dovoljno dugačka može da se donira i da se od nje prave perike za pacijente obolele od raka. Ovaj humani običaj naročito pozdravljamo s obzirom na to da i naša kompanija Biomelem učestvuje u dve takve humanitarne akcije. Jedna je u organizaciji Blic žene– Darujem kosu darujem snagu ,

A druga „Lijepa si – moja kosa, tvoja snaga“  u saradnji sa  Radio Televizijom Crne Gore. U okviru ovih akcija će biti izrađene i donirane perike za žene koje su, usled hemioterapije, ostale bez kose. Cilj kampanja je prikupiti prirodnu kosu za izradu perika.

Pokrivanje kose kod žena 

download (1)

Pokrivanje kose maramom

Jevrejski zakon nalaže da udate žene pokrivaju svoju kosu. Obrazloženje je da se tako ističe skromnost, a i daje se do znanja zainteresovanim muškarcima da su zauzete. Najčešće se kosa prekriva perikom ili polu perikom od veštačke ili prirodne kose, mrežom za kosu i maramom, ali i kapama i beretkama.

Savremene žene često samo delimično prekrivaju kosu, koriste kape, beretke, kačkete, marame, u zavisnosti od toga kako su obučene. One koje potpuno prekrivaju kosu koriste kape ili perike.

 

images (4)

Radnja sa perikama

U poslednje vreme neke žene su shvatile da im je lakše i prijatnije da nose perike na obrijanoj glavi ili da ih stavljaju na vrlo kratku kosu. Isto tako, to onemogućava njihovoj pravoj kosi da izviri ispod perike tako da zadržavaju skromnost koja i jeste cilj sakrivanja kose. Druge ipak smatraju da je nošenje perike isuviše nalik na pravu kosu pa se odlučuju za marame ili veo bez perike.

 

Pokrivanje kose kod  muškaraca

images (2)

Jarmukla ili kipa

 

Prema tradiciji Muškarci, oženjeni ili ne, moraju da prekrivaju svoju kosu. Najčešće to čine pomoću jarmukle ili kipe- kapice kojom se prekriva deo glave. Ortodoksni Jevreji je nose neprekidno dok su budni, a ostali njom pokrivaju glavu kada se mole, izučavaju svete tekstove ili jedu. Neki prekrivaju celu glavu. Nošenje kape nije obavezno, ali oni koji je nose obično nose i jarmukle ispod.

[td_block_14 custom_title=“HairStory“ header_text_color=“#3a3a3a“ header_color=“#81d742″ category_id=“72″ limit=“6″]
Share this post