Čarli Čaplin i kosa

Čarli Čaplin i značaj frizure na filmu

 

Čarli Čaplin kao skitnica

Čarli Čaplin kao skitnica

Kao i polucilindar i štap, kovrdžava kosa skitnice, kojeg je tumačio na filmu, uvek je bila sastavni deo njegovog karaktera. Čarli Čaplin je bio svestan njenog značaja i dok se maskirao za ulogu, njegova frizura je postala bitna koliko i brkovi. Na primer, u Kako se prave filmovi iz 1918. godine, snimljen je kako namešta kosu pre nego što stavi polucilindar. Svojoj saradnici je jednom prilikom priznao da se nikad ne češlja ujutru ako treba tog dana da glumi skitnicu.

 

Cilj mu je bio da izgleda zapušteno. Njegova razbarušena kosa je naglašavala pokrete kao što je često drmanje glave nakon pada, i isticala je njegove pažljivo doterane brkove.

 

 Čaplin je bio frizerski šegrt

 

Čarli Čaplin

Čarli Čaplin

Čaplin se uvek interesovao za kosu. Jedan od njegovih prvih poslova bio je posao frizerskog šegrta i možda je baš to kod njega stvorilo ljubav prema frizurama i šišanju. Poznato je da je  Čarli Čaplin voleo da šiša sam sebe, ali je povremeno, ipak išao u berbernicu.

 

 

 

 

On je takođe, voleo da šiša i stilizuje kosu glavnih glumica, kao i da pravi frizure članovima svoje porodice i prijateljima, mada ne uvek uspešno. Čaplin je voleo kratke kose pa je mnogim ženama ošišao dugu kosu i protiv njihove volje. Ali bilo je i pohvala na njegov račun.

 

 

A bio je i frizer na velikom platnu

 

 

Svoje umeće šišanja je preneo i na platno pa je tako igrao frizera u Velikom diktatoru 1940. i u Iza Scene 1916. godine.

Čaplin kao frizer u Velikom diktatoru

Čaplin kao frizer u Velikom diktatoru

 

Njegova crna kosa je bila deo njegovog karaktera, ali kada je počeo da sedi, već na početku prošlog veka, počeo je da se farba. To je činio samo zbog filmova, pa bi nakon snimanja pustio da izraste njegova prirodna, seda boja. Možda je to bio način da se razlikuje od svojih uloga.

 

 

Voleo je da se sam šiša

 

 

Čarli Čaplin sa svojim frizerom Gabrijelom de Ritom 1960.god

Čarli Čaplin sa svojim frizerom

Jednom prilikom, 1925.godine, izašao je članak u novinama u kojem je opisano zašto Čarli Čaplin voli sam da se šiša. Rekao je da ne podnosi salone za šišanje, ne zato što ima nešto protiv frizera, već zato što nema strpljenja da predugo sedi. Smeta mu kada se frizer vrti oko njega, uznemiri ga i pokvari mu ceo dan. Opisano je i kako je jednom prilikom sam sebe ošišao i malo preterao u skraćivanju.

 

Naslov teksta je bio: „Čarli Čaplin se sam ošišao – niko nije sumnjao u to nakon što je video rezultate“.

[td_block_14 custom_title=“HairStory“ header_color=“#81d742″ header_text_color=“#444444″ category_id=“72″ limit=“6″]
Share this post