10 biljaka koje Indijke koriste za negu kose

 

Ajuverdske biljke se već dugo koriste u Indiji kao deo ženskog režima da se osigura jaka, zdrava kosa. Svaka trava ima posebna, jedinstvena, svojstva i svaka se koristi na različite načine. Mogu da se koriste kao farbe za kosu, protiv upalnih procesa, kao i za rast kose. Najčešće se koriste u vidu praha ili ulja.

1.Kokosovo ulje

 

kokosovo ulje Biljke za negu kose: kokos

Kokosovo ulje

Nema veće potvrde kvaliteta tradicije vezane za kosu od korišćenja kokosovog ulja. U Indiji je kokosovo ulje sveprisutno u tretmanima za negu kose i tela. Tradicija Indijki da pre pranja kose šamponom nanesu kokosovo ulje je naučno dokazana kao veoma korisna. Naučnici su otkrili da kokosovo ulje prodire u kosu i tako je štiti od oštećenja tokom pranja i češljanja.

 

 

2. Šikakai (Acacia Concinna) – Prirodni šampon

 

Shikakai- iljke za negu kose

Šikakai

Šikakai je tradicionalni prirodni šampon. Mahune ove biljke se suše i potom melju u prah od koga se pravi pasta koja se nanosi na kosu. Zna se da sadrži saponine koji su veoma česti u biljkama i ponašaju se kao deterdženti, budući da stvaraju penu kada se pomešaju sa vodom. Oni su možda i razlog zašto se na šikakai gleda kao na sredstvo za čišćenje.

 

3. Kana i indigo – prirodne boje za kosu

 

Kana je najčešće korišćena ajuverdska biljka. Prah ove biljke je sjajan, mnogi kanu koriste kao omekšivač, za tretman čišćenja, ali i kao boju za kosu. Obično se meša sa uljima, medom, omekšivačem i vodom. Kana čini kosu mekšom, omogućava da se vlažnost bolje zadržava i idealna je za dobijanje tamno braon i crvenkastih nijansi. Ako imate sedu kosu možete zaista da vidite da ova boja boji kosu u razne nijanse crvene, a  nakon redovnog korišćenja, postaje tamnija. Indigo je druga biljna boja . Ona, kao što joj i ime kaže, boji kosu u indigo boju. Kod tamne kose i indigo i kana se teže uočavaju s obzirom na to da se obe boje vezuju za površinu kose, a ne menjaju količinu melanina u kosi.

 

Kana- niljke za negu kose u Indiji

Kana


Biljke za negu kose - indigo

Indigo

 

 

 

 

 

 

4. i 5. Amla (Indijski ogrozd) i Nim ulja

Mnoga prirodna ulja uključujući i kokosovo, imaju antigljivična svojstva. Ulja od Amle i Nima se često koriste u Indiji i oba imaju antigljivična svojstva, a nim deluje i antibakterijski, kao i protiv vaši. Neki naučnici povezuju korišćenje nim ulja sa niskom stopom dermatofitoze (gljivičnog oboljenja kod ljudi i domaćih životinja) u Indiji. Nim se koristi i u kombinaciji sa kokosovim uljem, protiv zapaljenskih procesa, kao i protiv suve kože glave i svraba. Nim obogaćuje kosu proteinima.

 

 

Biljke za negu kose Amla

Amla


Biljke za negu kose - Nim ulje

Nim

 

 

 

 

 

 

 

6. Hibiskus

 

Biljke za negu kose Hibiskus

Hibiskus

 

Hibiskus je cvet koji se proučava kao mogući pokretač rasta kose sa pozitivnim rezultatima u istraživanjima na životinjama. Isto tako se izučava i kao mogući kontraceptiv.

 

 

 

 

 

7. Brahmi

Biljke za negu kose: Brahmi

Brahmi

Brahmi je biljka koja se koristi od davnih vremena i spada u najvažnija sredstva za podmlađivanje u ajurvedi. To je najvažnija biljka za jačanje i ishranu. Puna je antioksidanata. Često se koristi za smanjenje napetosti i nervoze, što je čini popularnom kod lečenja nervnih poremećaja. Kao tretman za kosu se obično koristi za ublažavanje problema peruti i stimuliše rast folikula zbog svojih antioksidansa.

 

8. Aloe vera

Aloe vera - Biljke za negu kose

Aloe vera

 

Koristi se i za zaustavljanje gubitka kose i za pospešivanje rasta, ali i za čišćenje kose i kože glave. Aloa se takođe, u kombinaciji sa drugim uljima, koristi za hidrataciju kože.

 

 

 

 

 

9. Susam

 

Susam Biljke za negu kose

Seme susama

Seme susama može da se koristi za rast kose dok istovremeno čini kožu mekšom. Može da se upotrebljava i kao boja za kosu.

10. Ogrozd

 

Biljke za negu kose: ogrozd

Ogrozd

Ova biljka se često utiče na zadebljanje dlake i rast kose. Sprečava svrab kože glave, gubitak kose i perut. Čini kosu čušćom i sjajnijom. Ogrozd se takođe koristi sam ili u kombinaciji sa kanom za bojenje kose u tamno braon boju. Ogrozd je dobar za smirivanje kože glave i utiče na podebljanje dlake.

Share this post