5 razloga da se rešite pušenja u korist vaše kose

Svi smo mi mnogo puta čuli kako je pušenje nezdrava navika, kako cigare uništavaju gotovo svaki organ u telu. Ukoliko vam to nije dovoljno da prekinete sa pušenjem možda bi trebalo da pogledate kako pušenje utiče na kvalitet i izgled vaše kose. Često se ljudi pre pokrenu na promene kada im je ono što im šteti vidljivo i očigledno.

 

 

1. Smrdi

Najočigledniji i trenutni efekat koji pušenje ima na kosu – kosa vam smrdi na dim. Iako ste se vi navikli na to, verujte drugi nisu. To može jako da smeta.
зхзхх

 

2. Slamasta kosa

Pušenje moše da učini krajeve krtim. To je zato što pušenje sužava vaše krvne sudove, ograničavajući dotok kiseonika u kožu glave. Tada vaša kosa ostaje bez potrebne ishrane i jedna od posledica je i loš kvalitet kose.

 

 

 

file000760054529

 

3. Zapaljenost

Od obrva do vrhova kose, pušačima se dešava da im vatra zahvati dlake dok pale cigare. Smrad kose kao i SOS poziv vašem frizeru nikad nisu zabavni.

 

 

 

IMG_28454. Gubitak kose

Ako ne gubite kosu zato što ste je zapalili možete da ostanete bez nje jer pušenje dovodi do preranog proređivanja kose, u nekim slučajevima čak i ćelavosti. 2007. godine je rađena studija u kojoj su dermatolozi dokazali da pušači, naročito oni koji puše u većim količinama, češće iskuse gubitak i proređivanje kose. Ovo je naročito zabrinjavajuće ako ste muškarac sa porodičnom istorijom ćelavosti. Ukoliko ste muškarac koji puši vise od 20 cigareta na dan velike su šanse da ćete oćelaviti. Dakle, kako tačno dolazi do toga? To se dešava zato što pušenje uništava folikul dlake i ometa cirkulaciju u koži glave. Ovi dokazi sugerišu da pušenje direktno utiče na prokrvljenost. Koži su potrebni kiseonik, vitamini, minerali, esencijalne hranljive materije da bi pravilno funkcionisala i dovela do rasta kose. To ometa normalan ciklus rasta kose koji se odvija svakodnevno i rezultira proređivanjem kose i na kraju i potpunim gubitkom. Cigarete, takođe, povećavaju količinu hormona DHT u telu, za koji se zna da doprinosi gubitku kose.

5. Kosa prerano osedi

U izveštaju Britanskog medicinskog časopisa je dokazana veza između pušenja i preranog sedenja kose. To se povezuje sa činjenicom da toksini iz cigareta mogu da naštete hormonima kao i folikulima dlake. Ali kada kosa jednom počne da sedi može da dobije i neželjenu žutu nijansu zahvaljujući katranu i nikotinu koji se nalaze u cigarama.

Share this post