Bitls frizura

bitlsi

Bitlsi

Na početku svoje karijere,  krajem 50-ih, početkom 60-ih godina XX veka, Bitlsi su imali zalizane nauljene frizure poput Toni Kertisa i Elvisa Prislija. Kasnije, kada su promenili stil, Džordž Harison je u jednoj od prvih izjava vezanih za njihovu frizuru izjavio da je jednog dana izašao iz bazena, kosa mu je pala preko čela, i samo ju je tako ostavio. Istina je ipak malo složenija.

 

Avgusta1960. godine novoosnovani bend, sastojao se od pet članova. Svirali su u Berlinu, gde je tadašnji basista Stu Satklif rešio da se ošiša koristeći Žan Koktoov film Orfej iz 1950. godine kao uzor. Sprao je ulje sa kose prebacio šiške napred i zadržao nešto dužu kosu sa strane kako se njegove klempave uši ne bi isticale. Stu je, dakle, bio prvi Bitls koji sa takvom frizurom izašao na scenu. Džon Lenon i Pol Makartni nisu mogli da prestanu da mu se smeju.

Džordž Harison

Džordž Harison

1961. godine Stu je napustio bend, a Džorž Harison je prvi od slavne četvorke koji je nosio čuvenu Bitls frizuru. Mada ni njegovo pojavljivanje sa novom frizurom nije prošlo sjajno. Izašao je pred publiku koja ga je dočekala mukom. Ponovo ju je zalizao sledećeg dana. To je bilo početkom 1961. godine.

 

 

Mop (džoger)

 

Do kraja 1962. godine Bitls frizura je bila ustanovljena kao lako prepoznatljiv deo Bitlsa. Početkom 1963. godine bend se već navikao da ih britanska štampa naziva naziva – četiri Mop topa, zbog sličnosti frizure sa spravom za brisanje poda (džoger). Naziv Mop top je postao međunarodni naziv za frizure koju je nosila ova četvorka.

 

 

Međutim, njihova frizura je i dalje izazivala podsmehe. Pa je tako po dolasku u Ameriku 1964. godine nazivana “pečurka frizura”. Ali zbog ove frizure razvila se čitava industrija. Pored proizvodnje Bitls perika razvila se i industrija Bitls četki za kosu, češljeva, lakova za kosu. A njihova kontroverzna frizura postala je i tema na svakoj konferenciji za štampu.

U Njujorku 1964. godine, reporter ih je pitao:

„Odakle stiže vaša frizura?“
Džordž Harison: „Sa naših glava!“

Frizura je imitirana u celom svetu između 1964. i 1966. godine. Uticala je i na proizvođače igračaka da počnu da prave Bitls perike od prave kose i plastike. Uticaj je bio toliki da je čak i Brežnjev  imitiranje ovog stila smatrao ekstremnim buntovništvom. Mladi su hapšeni i bili prinuđeni da se ošišaju u policijskoj stanici.

A danas, pola veka kasnije, Mop top frizure su i dalje popularne.

zadanja

Čuvena četvorka i čuvene frizure

Share this post