Pramen Napoleonove kose

Jedna od stvari koja i dalje izaziva polemeke u vezi sa ovim vojskovođom jeste pramen njegove kose.
Napoleon je jedan pramen kose poklonio svom slugi tokom izgnanstva i boravka na sv. Jeleni. Međutim, uvojke njegove kose je sačuvala još nekolicina ljudi iz Napoleonove pratnje nakon njegove smrti.

Pramen Napoleonove kose

60-ih godina XX veka je DNK analiza pramena pokazala je veliku količinu arsenika i razvila se teorija da su  Englezi otrovali francuskog vojskovođu. Mada, danas je ipak prihvatljije da je umro od raka želudca kako se prvobitno mislilo.

 

 

Još jednu kontroverzu oko pramena izazvala je ideja da se na osnovu DNK analize kose odredi Napoleonovo poreklo.

Dugo se mislilo, a i sam Napoleon je naglašavao, da vodi poreklo od arapskih osvajača ili trgovaca koji su stigli u Evropu, međutim analiza njegove kose pokazala je da Napoleon ipak ima kavkaske korene.

2014. godine uramljeni uvojak Napoleonove kose i još neki vredni predmeti povezani sa ovim vladarom, među kojima su prsten i traka koju je Napoleon potpisao 1815. ukradeni su iz muzeja u Australiji.

Ostali pramenovi su ljubomorno čuvani i prenošeni iz generacije u generaciju i tek ponekad bili prodavani i na aukcijama. Jedan od njih je pramen kose stavljen u luksuzan sat švajcarske proizvodnje, prodat za 10000 dolara. Tako da vlasnici imaju privilegiju da pramen Napoleonove kose nose oko zgloba! Sat je napravila kompanija De Witt čiji su vlasnici peta generacija potomaka velikog vojskovođe. Potomci su do kose došli tako što su je i sami otkupili na jednoj aukciji. Cilj je bio napraviti sat koji će omogućiti ljubiteljima Napoleona da nose njegov DNK na ruci.

Sat sa Napoleonovom DNK

Share this post