Kakve veze imaju Sretenje i kratka kosa?

KARADJORDJE

Karađorđe

15. februar je dan državnosti Srbije. Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak. To je bio ustanak protiv Turaka koji je trajao od 15. februara 1804. do 7. oktobra 1813. godine. Ustanak je podignut u Beogradskom pašaluku i šest okolnih nahija. Otpočeo je kao lokalna buna protiv dahija a prerastao u borbu koja je nakon Drugog srpskog ustanka (1815-1817. godine) dovela do stvaranja Kneževine Srbije.
15. februara 1835. donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, kojim je ukinut feudalizam. Srbija je bila prva evropska država posle Frsncuske koja je ukinula feudalizam.
Osim velike uloge koju je Karađorđe odigrao u oslobađanju Srbije od Turaka uticao je i na druge promene u životu stanovnika ovih prostora.
Perčin

Perčin

Vožd Karađorđe je 1810. godine zabranio nošenje perčina među srpskim ustanicima. Razlog je bio taj što su u borbama Turci mogli da uhvate protivnika za perčin i tako mu lakše odseku glavu. Budući da su i Turci nosili ovakve frizure, razlog za zabranu je mogla biti i želja za razlikovanjem od protivnika.
Proces prelaska na kraće frizure išao je veoma sporo jer su Srbi teško prihvatali ovu promenu. Perčin je vekovima bio jedina muška frizura. Isprepletena kika puštena niz leđa predstavljala je muškost i snagu. Zato je kasnije i knez Miloš Obrenović, tokom svoje druge vladavine (1858-1860. godine), potvrdio ukazom Karađorđevu odluku, ovog puta proširivši je na sve muškarce, a ne samo na vojsku.
  1. Običaj da savremeni muškarac nosi kratku kosu ima isto praktične uzroke kao i u Karađorđevo vreme – obavezom šišanja na kratko vojska se borila protiv vaški i bolesti koje su one prenosile.
Sretenje

Sretenjski ustav

Share this post