Ne bacajte pare na skupe šampone

Ne bacajte pare na skupe šampone

 

Da li ste ikada pogledali spisak sastojaka na etiketi šampona koji kupujete? Ako niste, pogledajte! I videćete da je između 90 i 95 odsto sastojaka u većini šampona isto.

– Ljudi su zavedeni lažnom propagandom i atraktivnim pakovanjima, pa skupo plaćaju maglu – izjavio je za „Dejli mejl“ Džon Hamilton, vlasnik kompanije „Essentially Yours“, koja se bavi proizvodnjom organskih kozmetičkih preparata.

On kaže da se na policama parfimerija i drogerija nalaze šamponi veoma različiti po cenama, a skoro istih sastojaka. Parfem i boja često su jedina razlika među šamponima, a ne čudotvorni aditivi koji, tobože, čuvaju boju, daju sjaj, povećavaju volumen…

Američki stručnjak za oblast nege i lepote Paula Begoun, poznata po svojim objektivnim i naučno zasnovanim komentarima, takođe je rekla da ne postoji razlika između skupih i jeftinih šampona jer su svi sastojci za čišćenje i stanje kose manje-više isti, bez obzira na brend. Ideja da se za skupe šampone koriste skupi sastojci nije moralno korektna prema potrošačima jer naprosto nije tačna, pojašnjava ona.

Da li ste ikada pogledali spisak sastojaka na etiketi šampona koji kupujete

Svi šamponi su, kaže Džon Hamilton, fundamentalno jednostavne formulacije i većina njih sadrži sledeće sastojke:

– 80% vode

detergente (natrijum-sulfat, i DSCADA)

– aditiv pod oznakom E900 (dimetilpolisiloksan, ili silikonsko ulje), koji daje površinski sjaj kosi

– sastojke koji daju gustinu

– jedinjenje koje daje šamponu atraktivan bisernobeli sjaj

– mešavinu aminokiselina i masnih kiselina koje stvaraju penu

so

alkohol, koji pomaže ostalim sastojcima da se vežu

„Biomelemovi“ šamponi ne sadrže alkohol i so, ali je još bitnije šta sadrže!

Među veoma pristupačnim šamponima kod nas se mogu naći i neki znatno kvalitetniji od onih skupih. Takvi su šamponi marke „Biomelem“. Oni su , za razliku od 95 odsto šampona ne samo na našem već i na svetskom tržištu, napravljeni pažljivo odabranim odnosom sastojaka, čime se sprečava iritabilnost proizvoda u odnosu na kožu glave. Ne sadrže alkohol, ali što je mnogo bitnije – u njima nema silikonskih ulja koja se deponuju na epitelu vlasišta i često dovode do pojave keratoza ili neravnomerne epitelizacije, a što kasnije rezultuje stvaranjem peruti.

„Biomelemovi“ šamponi sadrže soli samo u tragovima, te zahvaljujući tome, ne iritiraju oči, pa su pogodni i za decu iako ne spadaju u kategoriju dečjih šampona.

Jedini su koji se prave sa 100 odsto izvorskom vodom, sadrže čist med i biljne vodene ekstrakte, te zbog toga imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na kosu i kožu temena. Dovoljno su blagi za svakodnevnu upotrebu.

Share this post